AMD најави дека нивните Ryzen 9 5950X, Ryzen 9 5900X, Ryzen 7 5800X, и Ryzen 5 5600X кој што се изградени на Zen 3 архитектурата ќе бидат достапни на 5 Ноември оваа година.

AMD овој пат им ветува многу на гејмерите ширум светот. Благодарение на новата Zen 3 архитектура, таа може да понуди повисоки максимални процесорски брзини, PC uplift, нов 8-core CCX layout, и подобрена технологија на кеширање. Тоа значи дека овие процесори ќе понудат плус 26% од перформансите на игри со резолиција од 1080p.

Технички карактеристики на Ryzen 5000 процесорите:

Cores/threads:  16/32
Base clock (GHz): 3.4 Ghz
Boost clock (GHz): 4.9 Ghz
L2 + L3 Cache: 72MB
Package: AM4
Process node: TSMC 7nm
TDP: 105W
Цена: 799 долари

Cores/threads: 12/24
Base clock (GHz): 3.7 Ghz
Boost clock (GHz): 4.8 Ghz
L2 + L3 Cache: 70MB
Package: AM4
Process node: TSMC 7nm
TDP: 105W
Цена: 549 долари

Cores/threads: 8/16
Base clock (GHz): 3.8 Ghz
Boost clock (GHz): 4.7 Ghz
L2 + L3 Cache: 36MB
Package: AM4
Process node: TSMC 7nm
TDP: 105W
Цена: 449 долари

Cores/threads: 6/12
Base clock (GHz): 3.7 Ghz
Boost clock (GHz): 4.6 Ghz
L2 + L3 Cache: 35MB
Package: AM4
Process node: TSMC 7nm
TDP: 65W
Цена: 299 долари